Sök namn

Namnsdag idag
17 februari

Här ser du alla officiella namnsdagar i Sverige. Klicka på namnet för att se statistik och läsa mer om namnet. Namnsdagarna är hämtade från Svenska akademiens almanacka. Nedan kan du även välja datum och se alla årets namnsdagar 2021 utöver dagens. Vi på Svenska namn vill ändra på det orättvisa namnsdagssystemet där endast vissa utvalda namn har namnsdagar och tycker att alla ska ha en namnsdag att fira. De namn som officiellt inte finns med i kalendern har därför blivit tilldelade en namnsdag av oss. Skriv in ditt namn nedan och få en namnsdag tilldelad ditt namn.

När har du namnsdag?

Ta reda på vilka som har officiell namnsdag vid ett speciellt datum. Välj ett datum nedanför och klicka på knappen.

Visa namn

Alla har rätt till namnsdag!

Vi på Svenska namn tycker att alla ska ha en namnsdag att fira. De namn som officiellt inte finns med i kalendern har därför blivit tilldelade en namnsdag av oss.

Varför firar vi namnsdag?

Namnsdag är en tradition i många europeiska och latinamerikanska länder då man firar den dag på året som är förknippad med en persons förnamn. Förr i tiden så användes namnsdagar för att lättare komma ihåg när olika händelser inträffar under året. Namnlängderna var en lista över martyrer och helgon där folket firade deras ära. Nu på senare tid används namnsdagar utan hänsyn till detta, fast fortfarande används uttryck som "Brittsommar" och "Annadagen".

Mer om namn

Läs fler artiklar