Sök namn

Oisín

Hur många heter Oisín?


  • Antal män som heter Oisín

    22st (14 tilltalsnamn)

Vad betyder Oisín?


Oisín är det keltiska namnet för vårt svenska Ossian (varför vi alltid "firat" våran Oisín den 1 dec) och är en mycket välkänd figur i de keltiska legenderna som utspelar sig på Irland.

Oisín var son till en stor krigare vid namn Fionn mac Cumhaill och blev själv en stor krigare men är mest känd som poet och bard.
Namnet betyder "liten hjort" och kommer sig av att hans mamma var en människa omvandlad till hjort när Fionn nästan dödade henne under en jakt. Hon förvandlades tillbaka till människa, han räddade henne och de levde ihop under en kort tid då hon blev gravid. Innan hon födde barnet blev hon förvandlad tillbaka till hjort och sprang till skogs.
Fionn fann flera år senare ett barn naket ute i skogen, förstod att det var hans son (de var hemskt lika, vill jag minnas) och döpte honom till Oisín, "little deer".

Det finns flera sagor om Oisín och hans upplevelser bl.a. om en resa till Tír na nóg "Land of youth" ("ungdomens land") som faktiskt avslutar med att han träffar St. Patrick, Irlands nationalhelgon som drev ut alla ormar och kristnade kelterna.

Oisín betydelse - källa: codo

Föreslå beskrivning

Antal Oisín för varje län

  • Stockholms län 4
  • Skåne län 4
  • Västra Götalands län 3
* Endast kommuner och län där mer än 2 namnbärare räknas.

Du kanske gillar det här?

Läs fler artiklar