Byta namn? Okej – här är allt du behöver veta

Idag är det enkelt att byta namn, och det finns inte längre någon begränsning på hur ofta du får byta namn. Vi går igenom vad du behöver göra!

Har du plötsligt tröttnat på att heta Gabriel? Eller du kan inte för något i världen förstå hur dina föräldrar tänkte när de döpte dig till Alexandra? Vi är nog många som funderat över möjligheten att byta namn någon gång i livet. Vi ger dig svaret på din fråga om hur går man tillväga för att byta namn.

1 juli 2017 trädde den nya namnlagen i kraft som innebar att det blev lättare för svenskarna att byta namn. Man kan nu ha flera efternamn och det finns ingen begränsning kvar på hur många gånger man får byta namn. Efternamn tilldelas inte längre automatiskt vid födseln av ett barn utan detta måste föräldrarna ansöka om. 

Blankett och kostnader för att byta namn

Det är Skatteverket som ansvarar för namnbyten i Sverige. Det enklaste sättet att byta namn är att logga in på Skatteverkets hemsida och fylla i deras blankett om namnbyte. Det kostar 250 kronor för att byta förnamn och Skatteverkets handläggning påbörjas så fort de har fått in din betalning. 

Kom ihåg! Betalningen är inte en garanti för att du ska få byta namn. Skatteverket prövar alla namn enskilt och kan ge avslag.

Vissa namn godkänns inte

Du får inte byta namn till ett namn som leder till obehag, väcker anstöt, är olämpligt eller uppfattas som ett efternamn. 

Får en kille ha ett “tjejnamn” och en tjej ha ett “killnamn”?

Ja, idag är reglerna lättade när det kommer till “könade” namn. Fritt fram att heta vad som helst, typ.

Byta mellannamn

Med den nya namnlagen som trädde i kraft 2017 kan du inte längre byta mellannamn. Ett mellannamn är namnet du bär mellan förnamn och efternamn. I och med den nya lagen kan du ansöka om att: ta bort mellannamn, omvandla mellannamn till efternamn eller omvandla ett mellannamn till en del av ett dubbelt efternamn. 

Med den nya namnlagen så kan du inte ha ett dubbelt efternamn och ett mellannamn – du får helt enkelt välja mellan dubbelt efternamn eller mellannamn. 

Byta efternamn

Om du vill kan du ändra ditt efternamn på flera olika sätt, till exempel: ändra ordningen på efternamnen, ta bort ett efternamn, byta till ett efternamn som funnits i släkten för längesen, byta till din makes/makas efternamn eller byta till en nybildat efternamn. Det du behöver göra är att logga in på Skatteverkets hemsida och fylla i rätt blankett för det namn du önskar byta. 

Du kan byta namn till ett efternamn som redan bärs av 2000 personer och du kan byta namn flera gånger. Efternamn får inte bestå av fler än två namn. Vissa ansökningar om namnbyte är avgiftsfria medan andra har en avgift. 

Källa: Skatteverket