Vad är en namngivningsceremoni? Och hur går det till?

Namngivningsfest
Foto: Shutterstock

Ett barns namngivelse behöver inte innebära ett kyrkligt dop. Det finns andra sätt att fira och välkomna ert barn med en fin ceremoni. Huvudsaken är att det känns härligt och ärligt menar ceremonimästaren Mikael.

– Det ska vara fint, härligt och ärligt. Man ska inte byta bort en kyrklig ritual mot någon annan ceremoni som man inte känner att man står för, säger Mikael Göransson, som är ceremonimästare på förbundet Humanisterna och medverkar han både vid barnvälkomnande, bröllop och begravningar.

Han fortsätter:

– Många känner tydligt hur de inte vill ha det, men det kan samtidigt vara svårt att veta vad man vill ha. Jag tycker att det viktiga är att ceremonin vilar på föräldrarnas livssyn.

Ett viktigt inslag i de flesta ceremonier är att göra barnets namn offentligt. Det har ingen juridisk betydelse, men eftersom namnet är en viktig del av vår personlighet är det en naturlig och viktig del av barnvälkomnandet.

Det ska vara fint, härligt och ärligt!

Mikael Göransson, Humanisterna

Barnsöl, barsel och dopöl

Man kan välja en officiant eller förrättare som håller ihop ceremonin och leder programmet. Exempelvis någon ur familjen. Officianten håller själva välkomsttalet, utnämner eventuella faddrar eller gudföräldrar och introducerar eventuella sångare. Ifall man har äldre barn brukar de uppskatta att få en egen uppgift. Om gästerna också deltar i gemensamma sånger eller på något annat sätt blir det festligare och trevligare.

– Det ickereligiösa barnvälkomnandet har inga bestämda symbolhandlingar. Om man vill kan man använda vatten som en symbol för liv, eller sätta en blomsterkrans på barnets huvud, säger Mikael Göransson.

Vill man att barnets kläder ska ingå i en familjetradition så väljer man bara tidlösa finkläder, eller en vanlig dopklänning.

Att bjuda på kalas och mat i samband med ett barns födelse är en gammal tradition i Sverige. Det har kallats barnsöl, barsel och dopöl. Och att samlas runt maten är lika trevligt än idag: sju sorters kakor, lunchbuffé eller knytkalas.

Sånger, dikter och några väl valda ord

Fundera igenom om, och isåfall vilka, som ska hålla tal, sjunga solo, spela instrument. Föräldrar och faddrar vill ofta säga några ord.

Själva platsen för ceremonin väljer familjen själv.

Är du nyfiken på hur ett kyrkligt dop går till? Se svaren på alla dina frågor om dopet här!